SIM-Swap: Een Waarschuwing voor een Kostbare Scam

Sharon Hussey uit Bethesda, Maryland, werd het slachtoffer van een scam die haar $17.000 kostte, ondanks het feit dat ze tweefactorauthenticatie (2FA) gebruikte op haar telefoon. Met 2FA moet je een code invoeren die via een sms naar je telefoon wordt gestuurd voordat je een app kunt openen. Maar er zijn manieren waarop kwaadwillenden dit kunnen omzeilen, en een van die manieren is via een techniek die SIM-swapping wordt genoemd.

Volgens WJLA, de ABC-partner in Washington D.C., ontving Hussey een e-mail waarin haar werd bedankt voor de aankoop van een nieuwe telefoon bij Verizon. Kort daarna informeerde Bank of America Hussey over enkele wijzigingen in de contactinformatie voor haar account. Het probleem was dat Sharon geen nieuwe telefoon bij Verizon had gekocht, noch had ze de informatie voor haar Bank of America-account gewijzigd. Toen ze probeerde Bank of America te bellen om te zien wat er aan de hand was, kon ze de oproep niet maken omdat haar telefoon was losgekoppeld van de mobiele service. Toen ze probeerde haar computer te gebruiken om in te loggen op haar bankaccount, ontdekte ze dat haar wachtwoord was gewijzigd.

Dit is een klassiek voorbeeld van een SIM-swap scam, een techniek die steeds vaker wordt gebruikt door cybercriminelen. Het is belangrijk om te weten hoe deze scams werken en hoe je jezelf ertegen kunt beschermen.

Veelgestelde Vragen (FAQ)
Wat is SIM-swapping?
SIM-swapping is een techniek waarbij een oplichter de controle over het telefoonnummer van een slachtoffer overneemt door de serviceprovider ervan te overtuigen dat hij de rechtmatige eigenaar van het nummer is. Dit wordt meestal gedaan door persoonlijke informatie van het slachtoffer te gebruiken die op een of andere manier is verkregen.

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen SIM-swapping?
Er zijn verschillende manieren om jezelf te beschermen tegen SIM-swapping. Een daarvan is door het gebruik van tweefactorauthenticatie via een app of een fysieke beveiligingssleutel in plaats van via sms. Het is ook belangrijk om je persoonlijke informatie te beschermen en niet te delen met onbekenden.

Wat is tweefactorauthenticatie (2FA)?
Tweefactorauthenticatie is een beveiligingsmethode waarbij je twee verschillende vormen van identificatie moet verstrekken om toegang te krijgen tot een account of app. Dit is meestal iets dat je weet (zoals een wachtwoord) en iets dat je hebt (zoals een telefoon waarop een code kan worden ontvangen).