Wat is sim swap?

Sim-swapping is een vorm van fraude die de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen. Het is een techniek waarbij een oplichter de controle over de simkaart van een mobiele telefoon overneemt, met als doel toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens en accounts. Dit artikel gaat dieper in op wat sim-swapping precies inhoudt, hoe het werkt en wat de mogelijke gevolgen zijn.

Wat is Sim-Swapping?
Sim-swapping is een vorm van identiteitsdiefstal waarbij een oplichter de controle over de simkaart van een mobiele telefoon overneemt. Dit wordt gedaan door het mobiele telefoonnummer van het slachtoffer over te nemen en daaraan een valse identiteit te koppelen. Het resultaat is dat het slachtoffer geen toegang meer heeft tot het netwerk met zijn of haar simkaart. Dit betekent dat ze niet meer kunnen bellen, berichten sturen of mobiel internetten.

De Gevolgen van Sim-Swapping
De gevolgen van sim-swapping kunnen verstrekkend zijn. Het slachtoffer verliest niet alleen de toegang tot zijn of haar mobiele netwerk, maar ook tot accounts waarvoor tweestapsverificatie via sms is ingesteld. Dit kan variëren van sociale media-accounts tot bankrekeningen, DigiD of creditcards. Hierdoor kan de oplichter toegang krijgen tot gevoelige informatie en mogelijk financiële schade veroorzaken.

Veelgestelde Vragen
Wat is een simkaart?
Een simkaart is een kleine kaart die in een mobiele telefoon wordt geplaatst en die het mogelijk maakt om verbinding te maken met het mobiele netwerk van een provider.

Wat is tweestapsverificatie?
Tweestapsverificatie is een extra beveiligingslaag die wordt toegevoegd aan een account om te verifiëren dat de persoon die probeert in te loggen daadwerkelijk de eigenaar van het account is. Dit wordt meestal gedaan door een code te sturen naar een geregistreerd telefoonnummer of e-mailadres.

Wat is DigiD?
DigiD is een systeem dat door de Nederlandse overheid wordt gebruikt om de identiteit van burgers te verifiëren bij het gebruik van online diensten.

Verklarende Woordenlijst
Simkaart: Een kleine kaart die in een mobiele telefoon wordt geplaatst en die het mogelijk maakt om verbinding te maken met het mobiele netwerk van een provider.
Tweestapsverificatie: Een extra beveiligingslaag die wordt toegevoegd aan een account om te verifiëren dat de persoon die probeert in te loggen daadwerkelijk de eigenaar van het account is.
DigiD: Een systeem dat door de Nederlandse overheid wordt gebruikt om de identiteit van burgers te verifiëren bij het gebruik van online diensten.
Sim-swapping: Een vorm van identiteitsdiefstal waarbij een oplichter de controle over de simkaart van een mobiele telefoon overneemt.