Dit populaire product kan ervoor zorgen dat uw mobiele telefoon ontploft

Consumenten zijn aangespoord om hun lithium-ionbatterijen veiliger te gebruiken en op te slaan na een reeks gevaarlijke branden, waarvan er minstens één dodelijk was. De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) publiceerde op donderdag een nieuw rapport waarin werd gewaarschuwd voor de gevaren van het populaire product. Lithium-ionbatterijen, ook bekend als Li-ionbatterijen, zijn te vinden in een groot aantal huishoudelijke producten, waaronder draagbare opladers, snoerloze stofzuigers, kinderspeelgoed en kampeeruitrusting, evenals “de meeste” mobiele telefoons, laptops, tablets, e-scooters, e-bikes en elektrisch gereedschap. Ondanks hun alomtegenwoordigheid, bleek uit het rapport dat Li-ionbatterijen “zeldzame maar ernstige brandgevaren” met zich meebrengen.

Gevaren van lithium-ionbatterijen
Li-ionbatterijen bevatten een ontvlambare en vluchtige vloeistof, waardoor storingen “bijzonder catastrofaal” kunnen zijn. De ACCC legt uit dat warmte een bijproduct is van de normale werking van een Li-ionbatterij, maar bij een ongecontroleerde storing kan de combinatie van warmte en de vluchtige vloeistof een ernstige en zelfstandige brand veroorzaken. Deze branden kunnen moeilijk te blussen zijn en kunnen spontaan opnieuw ontbranden. Bovendien kan het koppelen van meerdere cellen binnen een batterijpakket een kettingreactie veroorzaken, wat leidt tot een groter brandincident.

Incidenten en statistieken
Er zijn verschillende incidenten gemeld met betrekking tot Li-ionbatterijen. Ten minste één Australiër is naar verluidt omgekomen bij een lithium-ionbatterijbrand. In juli van dit jaar ontplofte een e-bike met een defecte Li-ionbatterij in een huis in Sydney, waardoor een brand ontstond die de begane grond van het huis verwoestte en een nabijgelegen voertuig vernielde. Veertien brandweerwagens werden opgeroepen om de brand te blussen, en brandweerlieden bleven de hele nacht ter plaatse om te voorkomen dat de batterij opnieuw zou ontbranden en om verschillende andere Li-ionbatterijen te verwijderen. Gisteren nog ontplofte een Li-ionbatterij in een hostel in Sydney, waarbij een vuurbal door de gang vloog en ten minste één gast verwondde. De ACCC ontving in de afgelopen vijf jaar 231 productveiligheidsrapporten met betrekking tot de batterijen, met naar schatting 89.000 teruggeroepen producten. Van de 23 productterugroepingen met betrekking tot Li-ionbatterijen waren er 20 te wijten aan brandgevaar of oververhitting of kortsluiting.

Veiligheidsmaatregelen
De ACCC dringt er bij consumenten op aan om veilige oplaadpraktijken voor apparaten te gebruiken, Li-ionbatterijen uit de buurt van warmte, vocht en beschadiging te houden, hoogwaardige batterijen te kopen en ze veilig weg te gooien. “Consumenten moeten het mengen en matchen van opladers vermijden, producten loskoppelen als ze volledig zijn opgeladen en batterijen opladen op een koele, droge plaats en uit de buurt van brandbare materialen zoals bedden, banken of tapijten,” zei ACCC-adjunct-voorzitter Catriona Lowe. “Controleer uw lithium-ionbatterijen op oververhitting, tekenen van zwelling, lekkage of het vrijkomen van gas en stop onmiddellijk met het gebruik van uw product als deze tekenen aanwezig zijn”. Er zijn zelfs veiligheidsproblemen aan het einde van de levenscyclus van een Li-ionbatterij, aangezien lithium-ionbatterijen eerder vlam vatten als ze worden blootgesteld aan warmte en vocht of worden geplet – veelvoorkomende omstandigheden in vuilniswagens en huishoudelijke afvalverwerkingsinstallaties.