Moet ik me zorgen maken over slapen met mijn telefoon naast mijn bed?

Dr. Rafael Pelayo, hoogleraar slaapgeneeskunde aan de Stanford University en auteur van “Hoe te slapen: De nieuwe op wetenschap gebaseerde oplossingen voor het doorslapen van de nacht”, stelt dat of je wel of niet met je telefoon naast je bed moet slapen, afhangt van je relatie met je telefoon.

De invloed van telefoons op slaap
Het is belangrijk om te begrijpen hoe telefoons onze slaap kunnen beïnvloeden. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden:
– Blauw licht: Telefoons geven blauw licht af, wat de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, kan onderdrukken. Dit kan leiden tot moeilijkheden bij het in slaap vallen en een verminderde slaapkwaliteit.
– Mentale stimulatie: Het gebruik van telefoons voor het slapengaan kan mentale stimulatie veroorzaken, waardoor het moeilijker wordt om te ontspannen en in slaap te vallen.
– Onderbrekingen: Telefoons kunnen geluiden en trillingen produceren die je slaap kunnen onderbreken, wat kan leiden tot een verstoorde slaap en vermoeidheid overdag.

Tips voor een betere nachtrust met je telefoon
Als je besluit om je telefoon naast je bed te houden, zijn er enkele tips die je kunt volgen om de negatieve effecten op je slaap te minimaliseren:
– Gebruik een blauwlichtfilter: Veel telefoons hebben een ingebouwde functie om het blauwe licht van het scherm te verminderen. Schakel deze functie in om de impact van blauw licht op je slaap te verminderen.
– Stel een “bedtijd” in: Probeer een vaste tijd in te stellen waarop je stopt met het gebruik van je telefoon voor het slapengaan. Dit kan je helpen om te ontspannen en je voor te bereiden op een goede nachtrust.
– Zet je telefoon op “niet storen”: Schakel de “niet storen”-modus in om onderbrekingen door meldingen en oproepen te voorkomen. Hierdoor kan je ongestoord slapen.

Conclusie
Of je je telefoon naast je bed moet houden, hangt af van je persoonlijke relatie met je telefoon en hoe het je slaap beïnvloedt. Door rekening te houden met de bovenstaande factoren en tips, kun je een weloverwogen beslissing nemen over het slapen met je telefoon naast je bed.