Africa: A Growing Force in Battery Manufacturing

Afrika ondergaat een transformatie in de energiesector, waarbij het zich positioneert als een belangrijke speler in de batterijfabricage. Deze revolutie wordt geleid door landen zoals Marokko en Zuid-Afrika, die strategische partnerschappen aangaan en investeringen doen om te voldoen aan de groeiende wereldwijde vraag naar hernieuwbare en schone energieopslag.

Een prominente speler in deze beweging is Afrivolt, een energiebedrijf gevestigd in Zuid-Afrika. Ze hebben onlangs plannen onthuld voor een grote lithium-ion cel-fabriek in de Atlantis Special Economic Zone in Kaapstad. De bouw van deze gigafabriek zal Afrika in staat stellen een significante producent van batterijen te worden voor zowel stationaire opslagtoepassingen als elektrische voertuigen.

De motivatie achter Afrika’s aandringen op batterijproductie ligt in de overvloedige minerale hulpbronnen, zoals kobalt, lithium, mangaan, nikkel en grafiet. Deze mineralen zijn essentieel voor de fabricage van batterijen en worden gevonden in landen zoals de Democratische Republiek Congo, Zambia, Zuid-Afrika, Madagaskar, Mozambique, Tanzania en Gabon. Alleen al in de Democratische Republiek Congo wordt geschat dat er miljoenen tonnen lithiumreserves zijn.

Andere Afrikaanse landen boeken ook aanzienlijke vooruitgang in de batterijfabricage. Marokko heeft bijvoorbeeld een miljardendeal gesloten met een Chinese batterijfabrikant om een gigafabriek te bouwen die in staat is om 100 gigawatt aan batterijen te produceren. Daarnaast heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf LG Chem Ltd een partnerschap gesloten met een Chinees bedrijf om een elektrische voertuigbatterijmaterialenfabriek in Marokko te bouwen. Deze initiatieven demonstreren het potentieel van gigafabrieken om de lokale productie van elektrische voertuigen te stimuleren.

Bovendien zijn er al inspanningen gaande om de batterijfabricage in Afrika op te schalen. Solar MD, een Zuid-Afrikaans bedrijf voor energieopslag, breidt zijn productiecapaciteit uit met als doel een belangrijke speler te worden op de wereldwijde markt voor batterij-energieopslagsystemen.

Met de overvloedige minerale hulpbronnen van Afrika en de focus op hernieuwbare energie positioneert het continent zich als een belangrijke speler in de batterijfabricage-industrie. Afrika heeft het potentieel om een belangrijke leverancier te worden van schone, betaalbare en milieuvriendelijke energieopslagoplossingen. Deze batterijfabricagerevolutie in Afrika is niet alleen voordelig voor het continent zelf, maar draagt ook bij aan de wereldwijde energietransitie naar een duurzamere toekomst.