Tamil Nadu Emerges as India’s Leading Exporter of Electronic Goods

In een verrassende wending heeft Tamil Nadu de positie van grootste exporteur van elektronische goederen in India overgenomen, met een opmerkelijk aandeel van 30% van alle export van elektronische goederen in het fiscale jaar 2023-2024. Dit is een significante verschuiving in het landschap van de export van elektronische goederen, aangezien traditioneel Uttar Pradesh en Karnataka de industrie domineerden. Echter, in de afgelopen jaren hebben de cijfers van Tamil Nadu een consistente groei laten zien, terwijl andere staten zijn gestagneerd of een daling hebben ervaren.

Het hart van de opkomst van Tamil Nadu als prominente exporteur in de sector van elektronische goederen is de groei van de export van smartphones, die nu bijna 40% uitmaken van de totale export van elektronische goederen in India. Sterker nog, maar liefst 40% van de smartphones in India worden geëxporteerd vanuit slechts één district in Tamil Nadu – Kancheepuram. Dit district heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke speler op de exportmarkt, waarbij het voornamelijk elektronische goederen, met name mobiele telefoons, naar landen als de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten en Nederland stuurt.

Tussen april 2023 en januari 2024 exporteerde Tamil Nadu elektronische goederen ter waarde van meer dan $7,4 miljard, bijna vier keer het volume van het voorgaande fiscale jaar. Deze opmerkelijke groei heeft Tamil Nadu in staat gesteld om de gecombineerde export van Uttar Pradesh en Karnataka tijdens dezelfde periode te overtreffen.

Terwijl de export van elektronische goederen van Tamil Nadu is gestegen, hebben andere staten zoals Gujarat en Maharashtra de afgelopen jaren een stagnatie in de groei gezien. Het groeiende verschil tussen Tamil Nadu en andere staten blijkt duidelijk uit de data per staat.

De grootste markten voor de export van elektronische goederen uit India zijn de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten. Alleen al de Verenigde Staten importeerde ongeveer 35% van de export van elektronische goederen uit India in het fiscale jaar 2023-2024, wat neerkomt op $8,7 miljard. De Verenigde Arabische Emiraten volgden op de voet met import ter waarde van $3 miljard.

Al met al is de opkomst van Tamil Nadu als belangrijkste exporteur van elektronische goederen in India een prestatie die de moeite van het erkennen waard is. Met de groei van de export van smartphones en de consistente groei in de afgelopen jaren heeft Tamil Nadu zijn positie als een belangrijke speler op de wereldwijde elektronicamarkt versterkt.

FAQ

Wat zijn elektronische goederen?

Elektronische goederen omvatten elektronische apparaten en componenten zoals smartphones, laptops, televisies, tablets, audio-apparatuur, printplaten, en andere elektronische producten die gebruik maken van elektronica en elektriciteit.

Hoe beïnvloedt Tamil Nadu de elektronische goederen export in India?

Tamil Nadu heeft de positie van grootste exporteur van elektronische goederen in India overgenomen door een consistente groei te laten zien in de export van elektronische goederen in de afgelopen jaren, met name in de sector van smartphone-export. Dit heeft geleid tot een grotere kloof tussen Tamil Nadu en andere staten zoals Uttar Pradesh en Karnataka, die traditioneel de markt domineerden.

Welke landen importeren elektronische goederen uit India?

De Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten zijn de grootste afzetmarkten voor de export van elektronische goederen uit India. De Verenigde Staten alleen importeerde ongeveer 35% van de totale export van elektronische goederen uit India in het fiscale jaar 2023-2024.

Waar kan ik meer informatie vinden over de elektronische goederen industrie in India?

Voor meer informatie over de elektronische goederen industrie in India en marktvoorspellingen kunt u een bezoek brengen aan de website van het Ministerie van Elektronica en Informatietechnologie.