Fouten Erkend: Microsoft CEO Satya Nadella Geeft Toe Dat Het Opgeven Van Windows Phone Een Vergissing Was

Satya Nadella, CEO van Microsoft, is de derde CEO van de softwaregigant die toegeeft dat het bedrijf ernstige fouten heeft gemaakt op het gebied van mobiele technologie. Nadella nam in 2014 het stokje over van voormalig CEO Steve Ballmer en schreef iets meer dan een jaar later $7,6 miljard af in verband met de overname van de Nokia-telefoonactiviteiten door Microsoft. In een interview met Business Insider gaf Nadella toe dat de “exit” van Microsoft uit de mobiele telefoonbusiness beter had kunnen worden afgehandeld.

Gevraagd naar een strategische fout of verkeerde beslissing waar hij spijt van zou kunnen hebben, antwoordt Nadella: “De beslissing waar veel mensen over praten – en een van de moeilijkste beslissingen die ik nam toen ik CEO werd – was onze exit van wat ik de mobiele telefoon zoals toen gedefinieerd zal noemen. Achteraf gezien denk ik dat er manieren hadden kunnen zijn waarop we het hadden kunnen laten werken door misschien de categorie van computing tussen pc’s, tablets en telefoons opnieuw uit te vinden”.

Microsoft bevestigde uiteindelijk dat Windows Phone dood was, een paar jaar na de afschrijving van de Nokia-telefoonactiviteiten. Maar het was al zes maanden na die beslissing duidelijk dat Windows Phone voorbij was. Microsoft heeft sindsdien zijn Android-aangedreven Surface Duo en Surface Duo 2 handsets gelanceerd, maar zonder een opvolger in zicht en een gebrek aan software-updates, is het niet duidelijk wat de toekomst in petto heeft voor de Surface Duo.

Nadella is nu de derde CEO van Microsoft die toegeeft dat het bedrijf fouten heeft gemaakt op het gebied van mobiele technologie. Microsoft mede-oprichter en voormalig CEO Bill Gates zei dat zijn “grootste fout ooit” was dat Microsoft verloor van Android. Google nam Android in 2005 over voor $50 miljoen, en voormalig CEO Eric Schmidt gaf in 2012 toe dat de initiële focus van Google lag op het verslaan van Microsoft’s vroege Windows Mobile inspanningen.

Voormalig Microsoft CEO Steve Ballmer was ook traag in het reageren op Android en de iPhone-dreiging, en richtte de inspanningen van het bedrijf op Windows Mobile terwijl hij beroemd lachte om de iPhone, die hij de “duurste telefoon ter wereld” noemde en die volgens hem niet aantrekkelijk was voor zakelijke klanten omdat hij geen toetsenbord had. Ballmer gaf in 2013 toe dat hij spijt had dat hij niet veel eerder op de telefoon had gefocust. “Ik betreur het dat er een periode was in het begin van de jaren 2000 toen we zo gefocust waren op wat we moesten doen rond Windows [Vista] dat we niet in staat waren om talent opnieuw in te zetten op het nieuwe apparaat dat de telefoon heet,” legde Ballmer uit. “Dat is het ding waar ik het meest spijt van heb”.

Microsoft heeft zich de afgelopen tien jaar echter gericht op apps voor Android en iOS. Het bedrijf is constant bezig met het updaten van zijn Phone Link-app om Android en zelfs iPhone-handsets te koppelen aan Windows, en Microsoft heeft een nauwe relatie met Samsung om ervoor te zorgen dat zijn mobiele Office-apps vooraf geïnstalleerd zijn op Samsung’s Android-handsets.