Chinese Stock Markets Begin Week with Lackluster Performance

Den första handelsdagen efter helguppehållet visade sig utmanande både för A-aktiemarknaden och Hongkong-aktierna, som båda öppnade och fortsatte på en nedåtgående bana. Ledande nedgångar var guldaktier och rederiaktier. Den nedåtgående trenden för guld signalerades av nedgången i London spotpriser på guld före helgen, som vid ett tillfälle föll under tröskeln på 2 290 dollar. Huvudkontraktet för guldterminer på COMEX föll med 3,34%, vilket markerade den största slutliga nedgången sedan april 2022. Sänkningen av internationella guldpriser ledde till en stark avvaktande attityd bland investerare, med betydande guldvarumärken som Lao Feng Xiang upplevde en betydande nedgång i transaktioner under Drakbåtsfestivalen.

Även rederisektorn kände av trycket då terminskontrakt för containerfraktindexet (Europa) rasade med över 8% tidigt den 11 juni, och nådde den dagliga gränsvärdet. På A-aktiemarknaden störtade rederiaktier, med Phoenix Shipping som stoppade sin nedgång och COSCO Shipping Development närmade sig gränsvärdet.

Spritsorter fångade också investerares uppmärksamhet och började med tunga förluster, som ledande lyxspritsmarknadsledaren Kweichow Moutai fortsatte sin nedgång efter en kraftig nedgång förra fredagen. På morgonen den 11 juni sjönk A-aktiespritsorter inklusive Luzhou Laojiao och Gujing Gongjiu med över 4%, medan andra framstående varumärken som Moutai, Shanxi Xinghuacun Fen Wine Factory och Wuliangye också upplevde nedgångar på över 2%.

Den högklassiga spriten Moutai öppnade marknaden med en nedgradering och föll nästan 3%. Under Drakbåtsfestivalen sjönk priset för Moutai oväntat; data från perioden 8-10 juni visade att priset för en 500 ml-flaska 53-gradig Feitian Moutai för år 2024 var under den psykologiska tröskeln på 2 500 yuan, vilket betraktades som en säker vinstlinje för distributörer. Som svar har vissa distributörer pausat alla inköp av Moutai-produkter.

Industrianalytiker från Huatai Securities noterar att differentieringen inom den korta baijiu-branschen kommer att intensifieras, men på lång sikt förväntas branschen ackumulera styrka för framtida utveckling genom volymreduktioner, prisökningar, ökad koncentration och strukturella uppgraderingar. Guotai Securities kommenterar att nedåtrycket på Moutais grossistpriser är en betydande faktor som tynger sektorn, och utdelningsavkastning kan bli en anledning till investering i detta marknadssegment. De understryker den försvagade efterfrågan på högklassiga produkter och distributionsutmaningar som bidrar till volatil prissättning och föreslår att obalansen mellan utbud och efterfrågan förvärrar problemet.