Apple Gears Up to Introduce Advanced Accessibility in iOS 18

Eple er i ferd med å forbedre enhetene sine med banebrytende tilgjengelighetsfunksjoner som har som mål å gi en mer inkluderende opplevelse for brukere med nedsatt funksjonsevne. Disse funksjonene forventes å være en del av de kommende programvareoppdateringene – iOS 18 og iPadOS 18.

Øyestyring og AI på enheten
Teknkjempen planlegger å implementere øyestyringsteknologi for å hjelpe personer med fysisk funksjonshemning. Denne funksjonen lover rask og enkel navigasjon gjennom iOS- og iPadOS-applikasjoner og er avhengig av frontkameraet for oppsett og kalibrering. Ved bruk av maskinlæring på enheten, er personvernet sikret da data forblir strengt på enheten.

Opplevelse av musikk gjennom haptik
Videre introduserer Apple en «musikk haptik»-funksjon som tilbyr en engasjerende opplevelse for døve og personer med nedsatt hørsel. Ved å bruke iPhone’s Taptic Engine, vil brukerne føle rytmen av Apple Music-spor gjennom vibrasjoner og andre sensoriske effekter. Denne funksjonen vil også gi tredjepartsutviklere verktøy for å inkorporere lignende opplevelser i applikasjonene sine.

Siri-vokale snarveier og gjenkjenning av atypisk tale
Andre bemerkelsesverdige tillegg til tilgjengeligheten inkluderer vokale snarveier, som tillater individer å utføre kommandoer gjennom tilpassede talefraser og effektivt gjennomføre komplekse oppgaver med Siris hjelp. Apple jobber også mot inkludering ved å finjustere teknologien sin for å gjenkjenne og forstå atypiske tale-mønstre – en funksjon beregnet for de berørt av forhold som cerebral parese, ALS eller hjerneslag.

Bekjempe bevegelsessyke under transport
For å adressere problemet med bevegelsessyke ved bruk av iPhones eller iPads i bevegelse, integrerer Apple kjøretøybevegelsesforslag. Sensorer oppdager kjøretøybevegelser og presenterer visuelle forslag for å bidra til å redusere sensoriske konflikter.

Disse funksjonene presenterer en sterk AI-påvirkning og antyder andre AI-drevne forbedringer i Apples kommende programvareoppdateringer. I forkant av den globale tilgjengelighetsbevissthetens dag er Apples forpliktelse tydelig – å utvide bruken av produktene sine for hvert individ.

Apples forpliktelse til å utvide tilgjengelighetsalternativer samstemmes med deres langvarige forsøk på å skape mer inkluderende teknologi. Denne forpliktelsen er ikke ny; Apple har konsekvent lagt til funksjoner for å hjelpe brukere med ulike funksjonshemminger, inkludert VoiceOver for blinde og Switch Control for motoriske funksjonshemninger.

Øyestyring og AI på enheten
Øyestyringsteknologien kunne være en evolusjon av eksisterende funksjoner som Face ID og Animoji, som allerede bruker sofistikert ansiktsgjenkjenning og kartlegging. Å holde data på enheten samsvarer med Apples sterke holdning til personvern, et viktig bekymring for mange brukere.

Opplevelse av musikk gjennom haptik
Mens «musikk haptik» er nyskapende i sitt fokus på tilgjengelighet, har Taptic Engine vært en funksjon på iPhones i flere iterasjoner, som gjenskaper følelsen av berøring ved å produsere vibrasjoner. Det understreker Apples anstrengelser for å gjøre multisensoriske opplevelser tilgjengelige.

Siri-vokale snarveier og gjenkjenning av atypisk tale
Siris tilpasningsdyktighet til å gjenkjenne atypiske tale-mønstre kan være et gjennombrudd for stemmestyrte teknologier. Det kan kreve omfattende forskning og datainnsamling for å imøtekomme det brede spekteret av talevariasjoner, og balansere personvern med behovet for en variert datasett.

Bekjempe bevegelsessyke under transport
Integrasjonen av kjøretøybevegelsesforslag er et eksempel på Apples oppmerksomhet på detaljer og brukeropplevelse. Det kan bruke inertialmåleenheten (IMU) allerede til stede i iOS-enheter, som kombinerer gyroskop, akselerometer og andre sensorer for å gi orienterings- og bevegelsesdata.

Viktige spørsmål og svar angående emnet:

Sp: Hva er de potensielle personvern bekymringene ved øyestyringsteknologi?
S: Apple har understreket at med prosessering på enheten vil ikke øyestyringsdata lastes opp til skyen, noe som reduserer personvernbekymringene. Imidlertid kan det fortsatt være bekymring for hvordan sensitiv data som dette håndteres og beskyttes mot uautorisert tilgang eller brudd.

Sp: Hvor betydningsfull er fremgangen av Siris evne til å forstå atypisk tale?
S: Dette representerer en potensiell stor fremgang for personer med talevansker, da de fleste stemmegjenkjennelsessystemer for øyeblikket har vansker med å forstå ikke-standardiserte tale-mønstre. Denne forbedringen kan sterkt forbedre teknologiens brukervennlighet og tilgjengelighet for berørte brukere.

Utfordringer og kontroverser:
Den største utfordringen for Apple vil være å sikre at disse funksjonene er effektive for så mange brukere som mulig innen den varierte gruppen personer med funksjonshemninger. I tillegg, fordi denne typen teknologier ofte krever betydelige persondata for å fungere effektivt, må de balansere nødvendigheten av datainnsamling med brukerens personvern.

Fordeler og ulemper:
Fordelene med disse funksjonene inkluderer økt uavhengighet for brukere med funksjonsnedsettelser, en mer inkluderende brukeropplevelse og potensialet for å fremme ytterligere innovasjoner innen tilgjengelighetsteknologi. På den annen side kan ulempene inkludere kompleksiteten og kostnaden ved utvikling, behovet for kontinuerlig forbedring for å imøtekomme individuelle behov, og potensielle personvernproblemer.

For mer informasjon om Apples initiativer og produkter, kan du besøke deres offisielle nettside på Apple.