Chinese Stock Markets Begin Week with Lackluster Performance

De eerste handelsdag na de vakantie bleek uitdagend te zijn voor zowel de A-Share markt als de aandelen in Hong Kong, die beide een neerwaartse trend openden en voortzetten. De daling werd geleid door goudaandelen en scheepvaartaandelen. Deze neerwaartse trend in goud werd aangekondigd door de daling van de Londense spot goudprijzen voor de vakantie, die op een gegeven moment onder de drempel van $2.290 daalden. Het hoofdcontract van de COMEX goud futures daalde met 3,34%, wat de grootste daling bij de slotkoers sinds april 2022 markeerde. De daling van de internationale goudprijzen leidde tot een sterke afwachtende houding onder investeerders, met opvallende goudmerken zoals Lao Feng Xiang die een aanzienlijke daling in transacties ervoeren tijdens het Drakenbootfestival.

De scheepvaartsector kreeg ook te maken met druk, waarbij futures contracten voor de container verzendindex (Europa route) op 11 juni meer dan 8% kelderden, waardoor het dagelijkse downtick-limiet werd bereikt. Op de A-share markt kelderden scheepvaartaandelen, met Phoenix Shipping die zijn daling stopte en COSCO Shipping Development bijna de limiet bereikte.

Liquor aandelen trokken ook de aandacht van investeerders, met een slechte opening waarbij grote verliezen werden geleden, zoals bij de luxe marktleider Kweichow Moutai, die zijn neerwaartse trend voortzette na een scherpe daling afgelopen vrijdag. Tegen de ochtend van 11 juni zagen A-share liquor aandelen, waaronder Luzhou Laojiao en Gujing Gongjiu, dalingen van meer dan 4%, terwijl andere prominente merken zoals Moutai, Shanxi Xinghuacun Fen Wine Factory en Wuliangye dalingen van meer dan 2% kenden.

De high-end drank Moutai opende de markt met een downgrade, met een daling van bijna 3%. Tijdens het Drakenbootfestival daalde de prijs van Moutai onverwachts; gegevens van 8 tot 10 juni toonden aan dat de prijs voor een fles van 500 ml 53-graden Feitian Moutai voor het jaar 2024 onder de psychologische grens van 2.500 yuan lag, die wordt beschouwd als een veilige winstmarge voor distributeurs. Als reactie hebben sommige distributeurs alle aankopen van Moutai producten stopgezet.

Industrieanalisten van Huatai Securities merken op dat de differentiatie binnen de baijiu-industrie zal toenemen, maar op de lange termijn wordt verwacht dat de industrie kracht zal opbouwen voor toekomstige ontwikkeling door volumevermindering, prijsverhogingen, verhoogde concentratie en structurele upgrades. Guotai Securities merkt op dat de neerwaartse druk op de groothandelsprijzen van Moutai een aanzienlijke factor is die de sector onderdrukt, en dividendrendement kan een reden worden voor investeringen in dit marktsegment. Ze benadrukken dat de verzwakte vraag naar high-end producten en distributie-uitdagingen bijdragen aan volatiele prijzen, waarbij wordt gesuggereerd dat de onbalans tussen vraag en aanbod het probleem verergert.