India Overweegt Verlaging van Invoerrechten op Mobiele Telefoononderdelen

India overweegt de invoerrechten op essentiële componenten voor de productie van high-end mobiele telefoons te verlagen, volgens twee overheidsfunctionarissen. Deze stap zou potentieel een stimulans kunnen zijn voor bedrijven zoals Apple en de export van het land. Bedrijven in de sector hebben aangedrongen op verlagingen van bijna een dozijn componenten om de kosten van het maken van smartphones in India te verminderen en het speelveld gelijk te maken met regionale concurrenten zoals China en Vietnam.

Het ministerie van Elektronica en Informatietechnologie van India werkt het voorstel uit, inclusief de omvang van de verlagingen van de rechten, en hoopt dat het kan worden opgenomen in de federale begroting op 1 februari. Het was niet duidelijk hoeveel componenten zijn opgenomen in het voorstel van het ministerie.

Invoerrechten op mobiele telefooncomponenten, zoals cameramodules en opladers, waar de industrie om verlagingen vraagt, variëren momenteel van 2,5% tot 20%, volgens de brancheorganisatie India Cellular and Electronics Association (ICEA). Het zegt dat de heffingen van India de hoogste zijn onder zes vergelijkbare productielanden, waaronder China, Vietnam, Mexico en Thailand. Tenzij ze worden verlaagd, zou de groei van de mobiele telefoonexport van India kunnen vertragen, zegt het.

De export van mobiele telefoons is in het afgelopen boekjaar 2022/23 verdubbeld tot $11,1 miljard in vergelijking met het jaar ervoor, volgens industriecijfers, geholpen door overheidsstimulansen om lokale productie te ondersteunen. De industrie verwacht dat de export in het boekjaar 2023/24 zal stijgen tot $15 miljard.

Mobiele telefoonexporteurs in India, naast Apple, zijn onder andere Samsung uit Zuid-Korea en het in China gevestigde Xiaomi.

In de jaarlijkse begroting voor 2023/24 heeft minister van Financiën Nirmala Sitharaman een douanerecht van 2,5% op geselecteerde onderdelen van mobiele cameratelefoons geëlimineerd om het aantal high-end mobiele telefoons dat in India wordt geassembleerd te verhogen.

Veelgestelde vragen (FAQ)
Wat zijn invoerrechten?
Invoerrechten zijn belastingen die door een land worden geheven op goederen die vanuit het buitenland worden geïmporteerd. Ze worden meestal geheven als een percentage van de waarde van de geïmporteerde goederen.

Wat is de India Cellular and Electronics Association (ICEA)?
De ICEA is een brancheorganisatie die de belangen van bedrijven in de mobiele en elektronica-industrie in India vertegenwoordigt.

Wat betekent het om het speelveld gelijk te maken?
Het gelijk maken van het speelveld betekent het creëren van eerlijke en gelijke kansen voor alle spelers in een bepaalde sector of industrie. In deze context betekent het dat India probeert een gunstigere omgeving te creëren voor de productie van smartphones, vergelijkbaar met die in andere productielanden zoals China en Vietnam.

Wat zijn high-end mobiele telefoons?
High-end mobiele telefoons, ook wel premium smartphones genoemd, zijn telefoons die zijn uitgerust met de nieuwste technologie en functies. Ze zijn meestal duurder dan gemiddelde smartphones. Voorbeelden van high-end mobiele telefoons zijn de nieuwste modellen van Apple’s iPhone en Samsung’s Galaxy-serie.