Frankrijk stimuleert reparatie van mobiele telefoons met een bonus van €25

Het is een bekend scenario: je laat je telefoon vallen en het scherm breekt, of de luidspreker werkt niet meer naar behoren. Gelukkig heeft de Franse regering een oplossing bedacht om deze alledaagse technologische problemen aan te pakken. Vanaf 2024 zal de regering een ‘reparatiebonus’ aanbieden voor beschadigde telefoons en laptops, met een bedrag van €25 voor telefoonreparaties en €50 voor laptops.

Deze maatregel is een uitbreiding van een initiatief dat in 2022 werd gelanceerd, waarbij een ‘reparatiebonus’ werd aangeboden voor elektronische goederen. Dit initiatief was bedoeld om huishoudens aan te moedigen hun witgoed en kleine elektronische apparaten te repareren in plaats van ze weg te gooien wanneer ze kapot gaan. Het maakt deel uit van de baanbrekende wetgeving – de Loi relative à la lutte contre le gaspillage et à l’économie circulaire (wet tegen verspilling en voor een circulaire economie, ook wel “loi Agec” genoemd) – die in 2020 werd aangenomen en nieuwe maatregelen invoert tot 2026.

Verschillende items komen in aanmerking voor de vaste bonus, die automatisch van je factuur wordt afgetrokken. Het doel van deze maatregel is om de levensduur van producten te verlengen en zo bij te dragen aan een duurzamere economie.

Veelgestelde vragen (FAQ)
Wat is de ‘reparatiebonus’?
De ‘reparatiebonus’ is een initiatief van de Franse regering om huishoudens aan te moedigen hun kapotte elektronische apparaten te repareren in plaats van ze weg te gooien. Het bedrag van de bonus wordt automatisch van de reparatiefactuur afgetrokken.

Welke items komen in aanmerking voor de reparatiebonus?
Vanaf 2024 komen beschadigde telefoons en laptops in aanmerking voor de reparatiebonus. Eerder kwamen al witgoed en kleine elektronische apparaten in aanmerking.

Wat is de ‘loi Agec’?
De ‘loi Agec’ is een Franse wet die in 2020 werd aangenomen om verspilling tegen te gaan en een circulaire economie te bevorderen. De wet voert nieuwe maatregelen in tot 2026, waaronder de reparatiebonus.

Verklarende woordenlijst
Reparatiebonus: Een financiële stimulans van de Franse regering om reparatie van kapotte elektronische apparaten te bevorderen.
Loi Agec: Een Franse wet die gericht is op het bestrijden van verspilling en het bevorderen van een circulaire economie.
Circulaire economie: Een economisch systeem dat is ontworpen om afval te minimaliseren en de waarde van producten, materialen en hulpbronnen in de economie te behouden voor zo lang mogelijk.