Veilig verbonden blijven: 5 tips voor het veilig gebruiken van Wi-Fi op je telefoon tijdens het reizen

Het is een bekend scenario: je bent op reis in het buitenland en je wilt verbonden blijven met je dierbaren of je ervaringen delen op sociale media. Maar hoe zorg je ervoor dat je privacy en gegevens online beschermd blijven? Hier zijn vijf tips om je te helpen veilig verbonden te blijven.

1. Gebruik een VPN voor privacy: Een Virtual Private Network (VPN) is een privéverbinding tussen jouw apparaat en de websites die je bezoekt. Het voegt een extra beveiligingslaag toe die je gegevens versleutelt. Zorg ervoor dat je een VPN kiest die werkt in de landen die je bezoekt en dat je de beperkingen en kosten begrijpt die ermee gepaard gaan.
2. Wees voorzichtig met openbare Wi-Fi-netwerken: Openbare Wi-Fi-netwerken kunnen een gemakkelijke prooi zijn voor hackers. Als je een openbaar Wi-Fi-netwerk moet gebruiken, zorg er dan voor dat je verbinding maakt met een bekend netwerk en schakel bestandsdeling uit.
3. Gebruik een SIM-kaart: Overweeg om een lokale SIM-kaart te kopen of een internationaal roamingplan van je provider te gebruiken. Dit kan een veiligere optie zijn dan vertrouwen op openbare Wi-Fi-netwerken.
4. Zorg voor HTTPS: Wanneer je een website bezoekt, zorg er dan voor dat deze begint met HTTPS. Dit betekent dat de verbinding tussen de webpagina en de server is versleuteld, wat je enige vorm van beveiliging biedt.
5. Gebruik je telefoon als hotspot: Als je een smartphone hebt, kun je deze gebruiken als een Wi-Fi-hotspot. Dit betekent dat je verbinding kunt maken met het internet via de gegevens van je telefoon, wat een veiligere optie kan zijn dan verbinding maken met een openbaar Wi-Fi-netwerk.

Veelgestelde vragen
Wat is een VPN?
Een Virtual Private Network (VPN) is een technologie die een veilige en versleutelde verbinding creëert over een minder veilig netwerk, zoals het internet. VPN’s werden oorspronkelijk gebruikt door bedrijven om hun werknemers op afstand veilige toegang tot het bedrijfsnetwerk te bieden.

Wat betekent HTTPS?
HTTPS staat voor Hyper Text Transfer Protocol Secure. Het is de beveiligde versie van HTTP, het protocol waarmee gegevens worden verzonden tussen je browser en de website waarmee je verbonden bent. Een website die HTTPS gebruikt, is versleuteld, wat betekent dat de gegevens die tussen jou en de site worden verzonden, beveiligd zijn.

Wat is een SIM-kaart?
Een SIM-kaart, of Subscriber Identity Module, is een kleine kaart die in je telefoon gaat en je in staat stelt om verbinding te maken met het netwerk van je provider. Een lokale SIM-kaart kopen betekent dat je een SIM-kaart koopt in het land waar je reist, wat je vaak toegang geeft tot goedkopere tarieven dan internationale roamingplannen.

Wat is een Wi-Fi-hotspot?
Een Wi-Fi-hotspot is een fysieke locatie waar je toegang kunt krijgen tot het internet, meestal via Wi-Fi, via een draadloos lokaal netwerk (WLAN) met een router die is verbonden met een internet service provider. Wanneer je je telefoon als een Wi-Fi-hotspot gebruikt, maak je in feite van je telefoon een draadloze router, waardoor andere apparaten via jouw telefoon verbinding kunnen maken met het internet.