Schokkend: 97% van de kinderen gebruikt mobiele telefoon tijdens schooluren en daarna

Uit een recente studie blijkt dat maar liefst 97% van de kinderen hun mobiele telefoon gebruikt tijdens schooluren, terwijl bijna 60% van hen hun telefoon ’s nachts gebruikt, tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends, op schooldagen. De meeste tieners controleren hun telefoon vaak, variërend van twee tot 498 keer per dag. Adolescenten waren meer geneigd om hun telefoon meer dan 100 keer per dag te controleren, aldus de studie.

Sociale media zoals Instagram en Snapchat namen het grootste deel van de schermtijd in beslag, met 32% tijdens de schooldag, gevolgd door YouTube en gamen. Uit de bevindingen van Common Sense Media bleek dat meer dan 50% van de kinderen 237 meldingen per dag ontvangt, terwijl sommigen er elke dag wel 4.500 ontvangen. Ongeveer 23% van deze meldingen vond plaats tijdens schooluren. De grootste aandeel van de meldingen kwam van apps zoals Snapchat en TikTok.

Hoewel 67% van de deelnemers hun telefoon oppakte tijdens schooldagen, was het mediane aantal keer dat ze hun telefoon oppakten per nacht slechts één keer. Dit toont aan dat hoewel het gebruik van mobiele telefoons tijdens schooluren en ’s nachts een veelvoorkomend fenomeen is, er nog steeds een aanzienlijk aantal kinderen is dat hun telefoon slechts sporadisch gebruikt.

Het is belangrijk om te erkennen dat het gebruik van mobiele telefoons tijdens schooluren en ’s nachts gevolgen kan hebben voor de academische prestaties en het welzijn van kinderen. Scholen en ouders moeten samenwerken om richtlijnen en strategieën te ontwikkelen om het gebruik van mobiele telefoons op school en tijdens de nacht te beperken, zodat kinderen zich beter kunnen concentreren op hun studie en een gezonde slaap kunnen krijgen.