De echte reden waarom u uw telefoon niet mag gebruiken in een vliegtuig

Het gebruik van mobiele telefoons aan boord van vliegtuigen is altijd een onderwerp van discussie geweest. Veel mensen vragen zich af wat er gebeurt als ze vergeten hun telefoon op vliegtuigmodus te zetten tijdens een vlucht. Volgens de Britse Civil Aviation Authority is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat mobiele telefoons de normale werking van vliegtuigapparatuur kunnen verstoren en ook interferentie kunnen veroorzaken in de headsets van piloten.

In het verleden vroegen luchtvaartmaatschappijen passagiers om hun apparaten volledig uit te schakelen tijdens de vlucht. Tegenwoordig worden we vaak gevraagd om ze op vliegtuigmodus te zetten. Hoewel technologie blijft evolueren, hopen velen dat er een dag komt waarop we onze apparaten niet meer op vliegtuigmodus hoeven te zetten tijdens een vlucht.

De gevaren van mobiele telefoons in vliegtuigen
Een vertrouwelijk onderzoek van de International Air Transport Association (IATA) wees uit dat er in een periode van zes jaar 75 afzonderlijke incidenten waren die zorgen baarden, veroorzaakt door mobiele telefoons. Uit tests van Boeing bleek dat de iPad, gevolgd door de iPhone en de BlackBerry, de grootste boosdoeners waren voor elektronische interferentie. In de tests zonden slechts één van elk apparaat verborgen signalen uit die ruim boven de veiligheidsnormen van Boeing lagen.

Toekomstige ontwikkelingen
De VS en de EU hebben groen licht gegeven voor de uitrol van 5G in vliegtuigen, wat betekent dat passagiers in de toekomst hun telefoons op 38.000 voet kunnen gebruiken zoals ze dat thuis zouden doen. Dit zou kunnen leiden tot het einde van het tijdperk van de vliegtuigmodus, waardoor passagiers telefoongesprekken kunnen voeren en internet kunnen gebruiken zonder in te loggen op de wifi van de luchtvaartmaatschappij.

Conclusie
Hoewel het gebruik van mobiele telefoons in vliegtuigen nog steeds beperkt is vanwege mogelijke interferentie met vliegtuigapparatuur, zijn er ontwikkelingen gaande die in de toekomst mogelijk meer connectiviteit aan boord zullen toestaan. Voorlopig blijft het echter belangrijk om de instructies van de luchtvaartmaatschappij op te volgen en uw telefoon op vliegtuigmodus te zetten tijdens de vlucht.