China ontkent verbod op aankoop en gebruik van buitenlandse telefoonmerken

China heeft geen verbod uitgevaardigd op de aankoop en het gebruik van buitenlandse telefoonmerken, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken op woensdag, in reactie op mediaberichten die meldden dat sommige overheidsinstanties en bedrijven hun personeel hadden opgedragen om te stoppen met het gebruik van Apple’s iPhones op het werk. “China heeft geen wetten, regelgevingen of beleidsdocumenten uitgevaardigd die de aankoop en het gebruik van buitenlandse telefoonmerken zoals Apple verbieden,” zei woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Mao Ning tijdens een reguliere persconferentie toen hem werd gevraagd naar de berichten.

Mao Ning voegde eraan toe: “Maar onlangs hebben we wel veel media-aandacht opgemerkt voor beveiligingsincidenten met betrekking tot Apple’s telefoons. De Chinese overheid hecht veel belang aan informatie- en cyberbeveiliging en behandelt zowel binnenlandse als buitenlandse bedrijven gelijk”. Reuters meldde onlangs dat China bestaande beperkingen op het gebruik van iPhones door overheidsmedewerkers had uitgebreid, waarbij personeel van sommige centrale overheidsinstanties werd verteld om te stoppen met het gebruik van de apparaten.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dus dat er een verbod is op de aankoop en het gebruik van buitenlandse telefoonmerken, zoals eerder in de media werd gesuggereerd. De overheid benadrukt het belang van informatie- en cyberbeveiliging en stelt dat zowel binnenlandse als buitenlandse bedrijven gelijk worden behandeld.