Impressive Surge in January Semiconductor Sales Signals Strong Start to 2024

Januaris försäljning av halvledare upplevde en märkbar ökning, med en ökning på 15,2% från föregående år, vilket nådde ett värde av 47,6 miljarder dollar. Även om denna siffra representerar en nedgång med 2,1% från december försäljningen, markerar den den mest betydande årliga procentuella tillväxten sedan maj 2022, enligt Semiconductor Industry Association (SIA).

SIA:s president och VD John Neuffer uttryckte sin optimism om det starka starten på året och sa: ”Den globala halvledarmarknaden började det nya året starkt, med en ökning av försäljningen worldwide jämfört med samma period föregående år med den största procentuella ökningen sedan maj 2022. Marknadstillväxten förväntas fortsätta under resten av året.”

Dessutom genomgick smartphoneindustrin en märkbar förändring, då smartphone-sändningarna sjönk till den lägsta nivån under det senaste decenniet. År 2023 skickade leverantörer 1,17 miljarder smartphones, vilket indikerar en betydande minskning på över 20% jämfört med toppåret 2016 när sändningarna nådde 1,47 miljarder enheter. Denna nedgång väcker nyfikenhet kring den framtida banan för smartphone-marknaden.

Genom att lyfta fram teknikrelaterade aspekter av vår budget våren 2024, riktades uppmärksamheten mot antagandet av artificiell intelligens (AI) i den nationella hälsovården (NHS). Dessutom underströks vikten av rymdkommunikation och kvantdatorer i budgeten. Tillkännagivandet av programmet Connectivity in Low Earth Orbit (CLEO) som säkrade finansiering på upp till £100 miljoner, syftade till att starta den nationella komponenten av den omfattande initiativet på £160 miljoner.

Dessutom sätter USA ambitiösa mål för sin halvledarindustri. Utrikesministern Gina Raimondo skisserade nationens mål att tillverka 20% av världens mest avancerade logikkretsar år 2030. Genom att betona betydelsen av tillverkning av logikkretsar med ledande kant, sa Raimondo: ”Idag är vi på noll, men vi tror att våra investeringar kommer att sätta detta land på spåret för att producera cirka 20% av världens ledande kantlogikkretsar vid decenniets slut.”

Inom området avancerad databehandling har AMD introducerat Spartan UltraScale+ FPGA-familjen, ett nytt tillskott till sin serie av kostnadsoptimerade FPGA:er och anpassningsbara systemkretsar (SoCs). Med exceptionella funktioner, inklusive upp till 572 I/Os och stöd för spänningar upp till 3.3V, möjliggör Spartan UltraScale+ FPGA-familjen sömlös anslutning för kantavkännings- och kontrollapplikationer. Byggt på ett 16 nm-fabrtyg och erbjuder olika förpackningsalternativ, inklusive ett kompakt 10×10 mm alternativ, visar denna produkt hög I/O-densitet inom en anmärkningsvärt liten yta.

Den ständigt föränderliga halvledarbranschen, tillsammans med framsteg inom teknik och en digital-först värld, skapar scenen för en spännande och transformerande framtid.