Apple daje programistom wdrożyć zewnętrzne metody płatności na swoich warunkach

Tre år efter Epic v. Apple-rättegången har Apple slutligen uppfyllt rättens krav och tillåter apputvecklare att använda externa betalningsmetoder. Denna lösning har dock mött en våg av kritik.

Apple tillåter nu utvecklare att omdirigera appanvändare utanför den inbyggda iOS-betalningssystemet, vilket markerar första gången sedan Kaliforniens domstolsbeslut 2021. Enligt domstolens beslut får inte Apple förhindra utvecklare från att inkludera länkar, knappar eller andra uppmaningar som leder användare till externa betalningsmetoder. I ett uttalande angående dessa förändringar hävdar Apple att man ”fullständigt följt” detta beslut – men är det verkligen fallet?

Även om det nya systemet tekniskt sett tillåter utvecklare att kringgå Apples avgifter, som kan nå upp till 30% av in-app-köp, verkar denna seger vara tom. Företagets nya policy pålägger en provisionsavgift på upp till 27% på varje köp. Dessutom inför Apple andra hinder för utvecklare som kan avskräcka användare från att göra köp på externa webbplatser. Detta är en åtgärd som VD Tim Sweeney beskrev som en ”avsiktlig handling utförd i dålig tro” och hotade med rättsliga åtgärder som svar.

Rättskipningen förbjuder inte klart Apple från att ta ut avgifter för köp som görs på externa webbplatser, och Apple utnyttjar fullt ut denna möjlighet. I enlighet med domen tar Apple ut en 27% provision på transaktioner som sker ”på utvecklarens webbplats inom sitt sju dagar efter att användaren klickar på en extern köplänk.” Apple inför dock flera undantag: medlemmar i dess Small Business Program är föremål för reducerade satser på 12%. Dessutom kommer transaktioner som automatiskt förnyas också att få en 12% provision från och med det andra året.

Den 27% provisionen är lägre än de 30% provision som Apple tar ut för transaktioner i App Store, och 12% satsen är lägre än den standard 15% provisionen i Small Business Program. Dock kommer utvecklare att behöva använda en extern betalningsprocessor, som vanligtvis lägger till en extra avgift på cirka 3% – så de kommer troligtvis inte att spara några pengar. Dessutom inför denna process ytterligare komplikationer. Användare måste klicka igenom varningsfönster varje gång de väljer en extern betalningslänk. Dessa skärmar informerar dem om att Apple inte ansvarar för ”integriteten eller säkerheten för köp som görs online” och att de inte kommer att ha åtkomst till sitt App Store-konto, sparade betalningsmetoder eller möjlighet att behandla återbetalningar på den angivna webbplatsen.

Apple förbjuder också inkludering av länkar på sidor som innehåller en ”in-app-köpsekvens,” och betalningar måste omdirigeras till en webbplats som öppnas i enhetens standardwebbläsare. Inte bara kan det göra det svårt för användare att hitta alternativa betalningsmetoder, utan det kan också avskräcka dem från att göra ett köp. Som Sweeney noterade kan denna process tvinga användare att logga in igen på utvecklarens webbplats, där de måste ”om Hitta objektet de ville köpa.” Utvecklare som inkluderar länkar till externa betalningsprocessorer måste skicka in transaktionsrapporter till Apple var 15:e dag (även om det inte fanns några transaktioner), och Apple har rätt att revidera dessa register för att säkerställa att ”korrekt provision har betalats till Apple.” Om Apple inte får provisionen i tid kommer företaget att ta ut försenade avgifter från utvecklare.

Daniel McCuaig, partner på Cohen Milstein och tidigare åklagare i justitieministeriets kartellavdelning, anser att det är ”osannolikt” att domstolen slutligen kommer att godta Apples 27% skatt. ”Apple tar bara ut 30% för betalningshantering, och beslutet säger att det måste tillåta andra att göra det,” berättade McCuaig för The Verge. ”Det säger inte att du kan behålla din fulla nivå av vinster om andra gör det… Apple försöker hålla konkurrenternas marginaler låga och eliminera alla möjligheter till konkurrens på betalningsmarknaden.”

Apple tillämpar redan liknande regler i Nederländerna, där landets regleringsmyndighet tvingade Apple att möjliggöra för nederländska dejtingappar att använda alternativa betalningsmetoder 2022. Den enda skillnaden är att Apple främst tillåter inkludering av externa betalningsprocessorer i dejtingappar i landet. Förutom det tar företaget samma provisioner på upp till 27% och kräver visning av (troligen mindre skrämmande) varningar på skärmen efter att en användare har klickat på alternativet för en alternativ betalningsmetod.

Medan den nederländska regleringsmyndigheten för närvarande inte verkar kritisera dessa förändringar, fick Bloomberg en konfidentiell dom i oktober 2023 som antyder att myndigheten inte är nöjd med Apples 27% skatt på dejtingappar. Apple kan också tvingas öppna sitt slutna ekosystem och tillåta användningen av externa betalningsmetoder baserade på Europeiska unionens Digital Markets Act (DMA), som syftar till att bekämpa icke konkurrenskraftiga metoder bland företag som betraktas som ”digitala grindvakter.” Spotify har redan planer på att införa sitt eget betalsystem i sin app i Europa, men allt beror på hur Apple kommer att följa de nya reglerna. En Wall Street Journal-rapport indikerar att Apple redan planerar nya avgifter och restriktioner för appar som vill erbjuda appinstallationer utanför butiken.

I USA är inte Epic Games den enda utvecklaren som är frustrerad över Apples handlingar. Nick Farina, en iOS-programmerare som medgrundade betalningsappen Kuto, kallar Apples 27% skatt för en ”fars.” ”Ingen kommer att använda denna nya Apple-policy,” säger Farina. ”Att hantera dina egna betalningar kostar…”