Rumunia uruchamia dwie inwestycje w energetyce warte ponad 278 milionów euro

De Roemeense regering heeft aangekondigd dat ze twee projecten gerelateerd aan batterijen en fotovoltaïsche panelen opnieuw zullen lanceren, ter waarde van meer dan 278 miljoen euro (299 miljoen USD). Ondersteund door Europese fondsen onder het Herstel- en Veerkrachtmechanisme zijn de projecten open van 8 februari tot 21 maart.

Het eerste project betreft de bouw van energieopslagfaciliteiten met een capaciteit van minstens 240 MW/480 MWh tegen 30 juni 2026. Het geschatte budget voor deze investering is ongeveer 79,6 miljoen euro.

Het tweede aanbod is gewijd aan projecten die investeringen ondersteunen in de gehele waardeketen van batterijen en fotovoltaïsche cellen. Binnen dit initiatief is 149,25 miljoen euro toegewezen voor nieuwe productie-, assemblage- en recyclingcapaciteiten van batterijen, terwijl 49,75 miljoen euro is toegewezen voor nieuwe productie-, assemblage- of recyclingcapaciteiten van cellen en PV-panelen.

Volgens de aankondiging van het Ministerie van Energie van afgelopen donderdag is het doel om tegen 30 juni 2026 minstens 2 GW aan jaarlijkse capaciteit te bereiken voor de batterijproductie, assemblage en recycling, evenals minstens 200 MW aan jaarlijkse capaciteit voor de productie, assemblage en recycling van cellen of PV-panelen.

Roemenië voert deze investeringen uit om haar capaciteit voor hernieuwbare energie en batterijproductie te vergroten. Dit opent nieuwe kansen voor de energiesector van het land en draagt bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief Renewables Now. Doe gratis mee!