Odkrycie naukowców: Pełnowartościowe tkanki pęcherza moczowego odnawiane u naczelnych

Wetenschappers van het Stanley Manne Children’s Research Institute bij Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital in Chicago en de Northwestern University hebben succes geboekt bij het regenereren van volledig functioneel blaasweefsel in een langdurige studie met behulp van een niet-menselijk primatenmodel. Dit unieke model, oorspronkelijk ontwikkeld door de Sharma Research Group, onderzoekt de langdurige regeneratie van blaasweefsel op anatomisch en fysiologisch niveau. De groep gebruikte een innovatief afbreekbaar frame ingezaaid met stam- en voorlopercellen verkregen uit het eigen beenmerg van het dier, wat effectiever bleek te zijn dan traditioneel gebruikte darmschotten bij de behandeling van verschillende blaasstoornissen. Het geregenereerde blaasweefsel bleef na twee jaar observatie gezond, en diende als een preklinisch model voor mensen. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) Nexus.