Google Unveils Release Schedule for Android 15: What Developers Need to Know

Google heeft zojuist het langverwachte releaseschema voor Android 15 onthuld, waarmee ontwikkelaars een voorproefje krijgen van de aankomende Developer Preview en Bèta-versies. Hoewel het kernfeit hetzelfde blijft, bieden we hier een frisse kijk op wat je in de toekomst kunt verwachten.

Het releaseschema van Android 15 bestaat uit twee belangrijke fasen: de Developer Preview en de Bèta. De Developer Preview zal worden uitgevoerd in twee fasen, waarbij de eerste release, bekend als Developer Preview 1, in februari wordt gelanceerd. Deze eerste versie dient als basis, waarbij feedback van ontwikkelaars prioriteit krijgt en nieuwe functies, API’s en gedragswijzigingen worden geïntroduceerd. Vervolgens, in maart, zal de geleidelijk bijgewerkte Developer Preview 2 worden vrijgegeven, met verdere verbeteringen en aanpassingen.

Na de Developer Preview zal de Android 15 Bèta in april van start gaan, waarbij vroege gebruikers de mogelijkheid krijgen om kennis te maken met de aankomende functies voordat de definitieve release plaatsvindt. Het is vermeldenswaard dat de Bèta meestal een maand voor de jaarlijkse I/O-conferentie in mei wordt onthuld, waar Google consumentgerichte functies op het podium presenteert.

Een belangrijke mijlpaal in de Bètafase zal de komst van Platformstabiliteit zijn met Bèta 3. Deze mijlpaal markeert de voltooiing van “definitieve SDK/NDK-API’s en ook definitieve interne API’s en systeemgedragingen voor apps.” Ontwikkelaars zullen dan ruim de tijd hebben voor laatste tests voordat de officiële release plaatsvindt.

Bovendien hint Google naar de mogelijkheid van extra bètaversies vóór de definitieve release van Android 15. Vorig jaar zagen we de komst van Bèta 5, terwijl Android 14 begin oktober zijn debuut maakte op Pixel-apparaten. Google’s toewijding om de gebruikerservaring te verfijnen en eventuele overgebleven problemen op te lossen, is duidelijk te zien in deze meerdere bèta-iteraties.

Uiteindelijk kunnen Android-liefhebbers en ontwikkelaars vol verwachting uitkijken naar de lancering van Android 15. Terwijl Google gedurende het proces voortdurend updates blijft verstrekken, worden ontwikkelaars aangemoedigd om op de hoogte te blijven van meer gedetailleerde release-informatie en te profiteren van de mogelijkheid om hun apps te optimaliseren voor de spannende nieuwe functies die eraan komen.

FAQ – Android 15 Releaseschema

V: Wat zijn de twee belangrijke fasen van het Android 15 releaseschema?
A: De twee belangrijke fasen zijn de Developer Preview en de Bèta.

V: Wanneer wordt Developer Preview 1 vrijgegeven?
A: Developer Preview 1 wordt in februari uitgebracht.

V: Wat kunnen ontwikkelaars verwachten van de Developer Preview?
A: De Developer Preview zal nieuwe functies, API’s en gedragswijzigingen introduceren, met prioriteit voor feedback van ontwikkelaars. Het zal in twee fasen worden uitgevoerd, waarbij Developer Preview 2 in maart wordt geïntroduceerd.

V: Wanneer begint de Android 15 Bèta?
A: De Android 15 Bèta begint in april.

V: Wat is de betekenis van Bèta 3 in de Bètafase?
A: Bèta 3 markeert de komst van Platformstabiliteit. Het duidt op de voltooiing van definitieve SDK/NDK-API’s, evenals definitieve interne API’s en systeemgedragingen voor apps.

V: Worden er extra bètaversies uitgebracht voor de definitieve release?
A: Google hint naar de mogelijkheid van extra bètaversies voor de definitieve release, zoals ze in het verleden hebben gedaan.

V: Wanneer kunnen we de definitieve release van Android 15 verwachten?
A: De definitieve release van Android 15 wordt verwacht samen te vallen met de jaarlijkse I/O-conferentie in mei.

V: Hoe kunnen ontwikkelaars hun apps optimaliseren voor Android 15?
A: Ontwikkelaars worden aangemoedigd om op de hoogte te blijven van meer gedetailleerde release-informatie van Google en te profiteren van de mogelijkheid om hun apps te optimaliseren voor de nieuwe functies van Android 15.

Definities:
Developer Preview: Een vroege versie van een software-uitgave waarmee ontwikkelaars kunnen testen en feedback kunnen geven voordat de definitieve versie wordt uitgebracht.
Bèta: Een testfase waarin vroege gebruikers de aankomende functies van een software-uitgave kunnen uitproberen voordat de definitieve versie wordt uitgebracht.
API’s: Application Programming Interfaces, sets van regels en protocollen waarmee verschillende softwaretoepassingen met elkaar kunnen communiceren.
SDK: Software Development Kit, een set tools en bibliotheken die ontwikkelaars gebruiken om softwaretoepassingen te maken voor een specifiek platform of besturingssysteem.
NDK: Native Development Kit, een set tools waarmee ontwikkelaars native code (bijv. C of C++) kunnen gebruiken in hun Android-applicaties.

Aanbevolen gerelateerde links:
Officiële Android-website
Android Developers-blog
Documentatie voor Android-ontwikkelaars