Indonesia’s Smartphone Market Soars, Boosted by Ramadan Sales

Indonesië ziet aanzienlijke groei in de verkoop van smartphones
De smartphone markt in Indonesië heeft een opmerkelijke groei doorgemaakt van 27,4% op jaarbasis en een significante toename van 11,5% ten opzichte van het vorige kwartaal, wat resulteerde in 10 miljoen verkochte eenheden in het eerste kwartaal van 2024. De gegevens van het laatste rapport van de International Data Corporation (IDC) wijzen erop dat de stijging grotendeels toe te schrijven was aan het Ramadan seizoen, een periode waarin verkopers met succes aanzienlijke hoeveelheden hebben verzonden om in te spelen op de consumentenstijging.

Premium telefoons leiden terwijl de middenklasse stijgt
De sector van premium smartphones, met modellen vanaf US$600, zag een groei van 12,8%, met Apple aan het roer. Desondanks kende de markt voor de middenklasse, gedefinieerd door apparaten geprijsd tussen US$200 en US$600, de grootste groei op jaarbasis met een indrukwekkende 73,4%. Giganten zoals Apple, Samsung, vivo en Xiaomi maakten steile klimmen binnen deze categorie. Daarentegen genoot ook het budgetvriendelijke segment onder US$200 een aanzienlijke stijging van 17,8%, voornamelijk dankzij Transsion.

Stabiele prijzen en de push voor 5G
Ondanks de snelle marktuitbreiding, bleven de gemiddelde verkoopprijzen (ASPs) relatief stabiel, met een lichte stijging van 1,6% tot een ASP van US $ 215. De adoptie van 5G-technologie kende een aanzienlijke boost en steeg naar 28,2% van het marktaandeel, tegenover 17,6% van het voorgaande jaar. Deze groei werd grotendeels gedreven door de introductie van nieuwe modellen en de gezamenlijke inspanningen van merken zoals OPPO, vivo, Xiaomi en marktleider Samsung om hun 5G-portfolio’s uit te breiden.

Marktuitdagingen en toekomststrategieën
Volgens Vanessa Aurelia, Research Analyst bij IDC Indonesië, zullen smartphoneleveranciers naar verwachting hun versnelling behouden door hun distributiekanalen uit te breiden, prijsverlagingen door te voeren en marketinginspanningen te benadrukken. Echter, externe druk zoals stijgende productiekosten, valutaschommelingen en het onvoorspelbare wereldwijde geopolitieke landschap vormen aanzienlijke uitdagingen voor de marktgroei.

Voor een meer gedetailleerd inzicht in de IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, kunnen vragen worden gericht aan IDC-vertegenwoordigers Vanessa Aurelia, Michael de la Cruz of Miguel Carreon.

**Do you need translation of the remaining content?**