Asahi Linux: Now Supporting Latest Graphics Standards, Aim to Bring Vulkan Support to Apple Silicon Macs

Het Asahi Linux-project, een onafhankelijk initiatief ter ondersteuning van Linux op Apple Silicon Macs, heeft sinds de start drie jaar geleden aanzienlijke vooruitgang geboekt. Ondanks geen hulp van Apple is het project geëvolueerd van een instabiel experiment naar een functioneel en bruikbaar desktopbesturingssysteem. De ondersteuning van de Asahi-driver voor OpenGL en OpenGL ES-graphics overtreft nu zelfs wat Apple biedt in macOS.

Alyssa Rosenzweig, een ontwikkelaar betrokken bij het project, heeft onlangs aangekondigd dat de Asahi GPU-driver volledig voldoet aan OpenGL-versie 4.6 en OpenGL ES-versie 3.2, de meest up-to-date versies van deze API’s. Dit is bijzonder indrukwekkend gezien het gebrek aan nodige functies op Apple’s GPU’s om deze API’s te ondersteunen. Rosenzweig legde uit dat ze dit probleem hebben overwonnen door gebruik te maken van innovatieve technieken, zoals het veranderen van compute shaders om ontbrekende functies zoals geometry shaders, tessellation en transform feedback te simuleren.

Nu de Asahi GPU-driver de nieuwste OpenGL- en OpenGL ES-standaarden ondersteunt, richt het team zich op het bereiken van ondersteuning voor de Vulkan API op de hardware van Apple. Hoewel macOS momenteel beperkte Vulkan-ondersteuning biedt via vertaallagen zoals MoltenVK, streeft het Asahi Linux-project naar native ondersteuning voor deze low-overhead API. De toevoeging van Vulkan-ondersteuning maakt het besturingssysteem in staat om software zoals Valve’s Proton volledig te benutten, waardoor het aanbod van beschikbare toepassingen en games wordt uitgebreid.

Hoewel er nog enkele niet-functionerende functies zijn, heeft de Fedora Asahi Remix, een distributie gebaseerd op het project, indrukwekkende functionaliteit en hardwareondersteuning voor de meeste M1- en M2-Macs. Echter, Thunderbolt, USB-C-beeldschermen, Touch ID-vingerafdruksensoren en andere functies blijven niet-functioneel. Het ontwikkelingsteam heeft ook plannen om hun ondersteuning uit te breiden naar de nieuwste generatie M3 Macs, hoewel dit extra tijd zal vereisen om rekening te houden met de nieuwe M3 GPU en testen met de beschikbaarheid van de M3 Mac mini.

De voortdurende inspanningen en prestaties van het Asahi Linux-project vertegenwoordigen een belangrijke mijlpaal in de inspanningen van de Linux-community om een robuust en uitgebreid besturingssysteem voor Apple Silicon Macs tot stand te brengen. Met verdere ontwikkelingen heeft Asahi Linux het potentieel om gebruikers een veelzijdige en zeer functionele Linux-ervaring te bieden op deze apparaten.