Het einde van kleine smartphones: een zoektocht naar de laatste compacte telefoons

Het vinden van een kleine smartphone is tegenwoordig een uitdaging. Veel telefoons zijn oud, ondermaats of simpelweg niet klein genoeg. De auteur van het artikel op The Verge beschrijft zijn zoektocht naar de laatste goede kleine telefoons nadat Apple de iPhone Mini heeft stopgezet. Helaas zijn de opties beperkt.

De verdwijnende markt voor kleine telefoons
De meeste telefoongidsen bevatten telefoons die niet echt klein zijn, zoals de Asus Zenfone 10 met een 5,9-inch scherm, maar qua afmetingen bijna identiek is aan een standaard Galaxy S23 of iPhone 15. Andere opties, zoals de iPhone SE uit 2022, hebben een kleiner scherm, maar zijn fysiek groter vanwege de grote randen rond het scherm. De Pixel 6A en Pixel 7A zijn ook groter dan standaard Samsung- of Apple-telefoons.

Vouwtelefoons: niet echt klein
Hoewel vouwtelefoons zoals de Samsung Z Flip en Moto Razr in gesloten toestand kleiner lijken, zijn ze in geopende toestand ongeveer even groot als de Pixel 8 Pro of iPhone 15 Pro Max. Bovendien verdubbelt de dikte van de Z Flip in gesloten toestand, waardoor het moeilijker wordt om hem met één hand vast te houden.

Unihertz: kleine telefoons voor minimalisten
Unihertz is een bedrijf dat nog steeds kleine telefoons produceert, zoals de Jelly-serie. Deze telefoons zijn echter ontworpen voor minimalisten en bieden niet de krachtige processor en uitstekende camera die veel gebruikers zoeken.

Het Small Android Phone Project
Er zijn pogingen om een kleine Android-telefoon te ontwikkelen, zoals het Small Android Phone Project. Helaas zijn er in de afgelopen vijf maanden geen betekenisvolle updates geweest en zijn er problemen met het verkrijgen van kleine, hoogwaardige schermen. Het project bevindt zich nog steeds in een vroeg stadium en het is onwaarschijnlijk dat er op korte termijn een telefoon uit voortkomt.

Conclusie
De markt voor kleine telefoons is krimpend en de opties zijn beperkt. Gebruikers die op zoek zijn naar een compacte telefoon zullen waarschijnlijk concessies moeten doen op het gebied van prestaties, functies en ontwerp. Hoewel er enkele kleine telefoons beschikbaar zijn, zoals de iPhone 13 Mini en de Samsung Galaxy Z Flip 5, zijn deze telefoons niet ideaal voor iedereen en kunnen ze moeilijk te vinden zijn.